31 Temmuz 2018 Salı

BİZ HEP BİRLİKTE ORMANA GİDERİZ!














Okul Dışarıda Günü gibi küresel kampanyalarla eğitimi okul dışına taşıyan uygulamalar yaygınlaşmaya başladı. Anaokulundan liseye tüm seviyelerdeki eğitim programını Doğa Temelli Öğrenme ve Atölyelerle zenginleştiren KAYI Okullarında eğitim, sadece 1 gün değil, bütün akademik yıl boyunca sınıf ortamının ve okul binasının dışına taşıyor.

Anaokulundan liseye tüm seviyelerde eğitim programlarını dört duvar arasına sığdırmak yerine yanı başındaki Ömerli Ormanının sağladığı imkânlarla zenginleştiren KAYI Okullarında öğrencilerimiz, Doğa Temelli Öğrenme programı kapsamında ormanda eğlenceli olduğu kadar öğretici dersler de yapıyor. Öğrencilerimiz yaşam becerileri edinirken, insanların doğanın bir parçası olduğu algısını geliştiriyorlar. Ormanda koşarak, dokunarak, görerek, koklayarak, hissederek, keşfederek öğrenen çocuklar, öğrenme ile arasındaki ilişkiyi güçlendirirken ve çevreleriyle daha kuvvetli bağlar kurabiliyorlar. Öğrenciler; proje konularını doğadan ve alan gezilerinden ilham alarak oluşturuyor, deneyimliyor ve test etme imkanı buluyor.

Reggio Emilia ilhamlı KAYI Anaokulunda ekstrem hava koşulları haricinde 4 ve 5 yaş grubundaki öğrenciler, haftanın bir günü ormanda geçiriyorlar. Bu sürenin bir kısmında çocuklar özgürce oyun kuruyor ve incelemeler yapıyorlar. Diğer kısmında ise öğretmenleri rehberliğinde beş duyu organlarını kullanarak keşfetmeyi, bu duyu organlarını geliştirmeyi ve duyu organlarına karşı farkındalığı arttırmayı hedefleyen çalışmalar yapıyorlar. Böylece zaten sahip oldukları potansiyellerini en üst seviyeye taşıyorlar.

Açık havada çocuklar problemlere yaratıcı çözümler bulma yeteneklerini geliştirirken, zihinsel, duygusal ve bedensel gelişimleri destekleniyor, bağışıklık sistemleri de güçleniyor. Dışarıda zaman geçirmek obezite ve aşırı kiloyu da önlüyor. Araştırmalar gösteriyor ki doğada vakit geçirmek çocukların kendi kendilerine bir şeyler öğrenebileceklerine dair kendilerine güven duymalarını sağlıyor. Ayrıca, doğada geçirilen zaman çocukların sakinleşip, odaklanmalarını sağlayarak dikkat eksikliği ve hiperaktiviteyi azaltıyor. Bununla birlikte doğada vakit geçirmenin zorbalığı azalttığını gösteren bazı çalışmalar da bulunuyor. Tüm bu nedenlerle KAYI Anaokulunda “Kötü hava yoktur, kötü giyinmek vardır.” yaklaşımıyla öğrenciler “Biz hep birlikte ormana gideriz.” şarkısını söylüyor.

Çocukların git gide doğadan uzaklaştığını belirten KAYI Anaokulu eğitmenlerinden Pedagogista Pınar Atabarut Tutal, “Doğadaki Son Çocuk” kitabının yazarı Richard Louv’ın deyimiyle “doğa yoksunu” çocuklar yetiştiğine, eğitimin dört duvar arasına sıkışmak zorunda olmadığına, ormanda, bahçede, çiftlikte ya da müzede de olabileceğine dikkat çekiyor. Akademik olarak öğretilmek istenen her bilimin karşılığının doğada olduğunu vurgulayan Tutal, bu yaklaşımla eğitim müfredatını yaşantıyla eşleştirerek zenginleştirdiklerini belirtiyor. KAYI Anaokulu olarak amaçlarının doğa ve çocuk arasındaki uçurumu yok ederek, aralarında güçlü bir bağ kurmak olduğunu, çocukların doğaya, doğanın da gelecekte onu koruyacak bilinçli çocuklara ihtiyacı olduğunu ifade ediyor.



Eğitim artık sınıf dışına taşınıyor!

KAYI Okullarında tasarlanmış farklı eğitimsel mekanlarla klasik eğitim metotları yerine eğitim modelinin temelini yaratıcılık üzerine kuruluyor. STEM, Görsel Sanatlar, Marangoz ve Maker, Yağlı Boya, Heykel ve Seramik, Işık, Dijital, Mutfak, Yaşayan Organizmalar, Teknik Çizim Atölyelerimiz ile öğrenmeleri birer deneyime dönüşüyor. Gerçek hayatta olduğu gibi disiplinler arası duvarlar kaldırılarak, tüm branşların iç içe geçtiği bütünsel bir yaklaşımla eğitim süreci yürütülüyor. Proje yaklaşımlı öğrenmeler ve sanat çalışmaları ile yaratıcı potansiyellerini ortaya çıkaran çocuklar, kendilerini, yeteneklerini keşfediyorlar, seslerini duyurmak için birçok seçenek olduğunun farkına vararak üretmenin mutluluğunu yaşıyorlar.

PINAR ATABARUT TUTAL - KAYI OKULLARI İLKOKUL MÜDÜR YARDIMCISI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ BAŞLADI

30 Haziran Cumartesi ve 1 Temmuz Pazar günü 3 oturumda gerçekleşen 2018 YKS sonuçlarının 31 Temmuz’da açıklanmasının ardından TYT (Teme...