3 Temmuz 2018 Salı

ANAOKULU ÖĞRENCİLERİ İÇİN YAZ TATİLİ ÖNERİLERİ


Keyifli, uzun ve yoğun bir okul döneminin ardından beklenilen yaz tatili geldi. Okulların kapanmasıyla çocuklarımız yaz tatili sevincini yaşarken, bir üst sınıfa geçme telaşını ve merakını da yaşıyor. Bu duygularla girilen uzun yaz tatili döneminin birinci amacı çocuğun dinlenmesidir. Fakat bir taraftan da okulda kazanılan sosyal, duygusal ve bilişsel becerilerin korunması ve geliştirilmesi de tatil döneminin en çok dikkat edilmesi gereken yönlerinden biridir. Öğrencilerimizin verimli bir tatil geçirebilmeleri için sizlere bazı önerilerde bulunmak istedik. 

1. Birlikte etkinlikler yapın: Tatil döneminde tartışmasız her çocuk ebeveynleri ile birlikte etkinliklere katılmaktan keyif alacaktır. Özellikle de eğer yapılacak etkinliklerin planı birlikte yapabilirse süreç çocuklar için daha da keyifli bir hal alacaktır.

2. Televizyon, bilgisayar ve tablet ile geçirilen zamanı kısıtlayın: Bizler kendimiz için nasıl tatil hayalleri ve planları yapıyorsak çocukların da planları vardır. Ancak onların planları tüm gün televizyon seyretmek ya da bilgisayar oynamak olduğunda, ki böyle olması muhtemeldir, anne-baba olarak doğru bir yönlendirme yapmak, hem keyif alacakları hem de kişisel olarak gelişimlerini destekleyecek fırsatlar sunmak önemlidir. Tatil dönemi hiçbir şey yapmadan tüm günü televizyon karşısında pasif bir şekilde geçirmek anlamına gelmemelidir. Televizyon ve bilgisayar ile geçirilen saatler ancak uygun şekil Anaokulu de planlandığı zaman çocuğun eğlenmesi, dinlenmesi, deşarj olması, yaratıcılığını geliştirmesi için fırsat yaratılabilir. Ancak sınırsız ve kontrolsüz bir şekilde tüm zamanını bireysel olarak ekran karşında geçirmek çocuğun hem bilişsel hem de sosyal gelişimini olumsuz olarak etkileyecektir.

3. Alternatif planlar oluşturun: Tatil döneminde yapılabilecek alternatif planlar (açık havada yapılan çeşitli fiziksel aktiviteler, çocuk tiyatroları, sinema, arkadaşlar ile yapılacak planlar, şehir turu, ilginç müzeler, bilim merkezi vb.) için eğer anne-baba zaman ayırabilirse çocuklar için gerçek anlamda bir tatil geçirme şansı doğabilir.

4. Okulda kazanılan becerileri korumak ve desteklemek için çalışmalar yapın: Yaz tatillerinde öğrenilen bilgilerin ve kazanılan becerilerin mutlaka bir kısmı tamamen unutulur, bir kısmı aktif olarak kullanılmadıkları için gerilere itilir. Bu nedenle yaz tatillerini dinlenme fırsatı ve eğlenceli zaman olarak değerlendirirken, okulda kazanılmış becerilerin günlük hayatta tekrarını yapabilme fırsatı olarak da görmek önemlidir. Tatil dönemi için kağıt kalemle yapılan çalışmalardan çok etkin öğrenmeyi sağlayacak önerilerde bulunmak hem çocuğun motivasyonunu hem de öğrenme becerilerini harekete geçirecektir. Yapılan araştırmalar, çocukların yazın en çok matematik alanında öğrendikleri bilgi ve becerileri kaybettiğini göstermektedir. Matematiği oyuna çevirerek çocuğun matematikten keyif alarak tekrar etmesi sağlanabilir.

5. Çocuğunuzu ilkokula başlamaya hazırlayın: Yaz tatilinden sonra ilkokul birinci sınıfa başlayacak öğrencilerimizin bu deneyimi yaşamlarındaki önemli dönüm noktalarından biridir. Bu zamana kadar uyum sağlamayı başardıkları, kendilerini kabul ettirdikleri anaokulu ortamından ayrılarak değişik özellikler taşıyan ilkokul ortamına geçiş çocuklar ve aile için belli bir uyum sürecini gerektirir. İlkokul, çocuk için yepyeni bir sosyal çevredir. Çocuk ilkokula başlarken zihinsel olarak hazır olmasının yanı sıra, duygusal ve sosyal olarak da hazır olması önem taşımaktadır. Çocuk ilkokula gitmek için hem heveslidir hem de cevap aradığı birçok soru nedeniyle kaygılıdır. İlkokula başlamadan önceki dönemde ailenin çocuğunu ilkokul hakkında bilgilendirmesi gerekmektedir. Ancak, ailenin ilkokul hakkında vereceği bilgiler, çocuğun çok yüksek beklentilere yönelmesine neden olmamalıdır. Çocuk ilkokula başladığında kendine anlatılan yaşantılarla karşılaşmaz ise hem hayal kırıklığına uğrar hem de ailesine olan güveni sarsılabilir. Çocuğa mümkün olduğu kadar ön yargısız ve gerçekçi bir şekilde bilgi vermek gerekmektedir. Anaokulundan arkadaşlarıyla birlikte ilkokula geçecek öğrencilerimiz için bu süreç elbette ki daha kolay gerçekleşecektir.


6. İlkokula başlama sürecinde yaşamsal etkinliklerin düzenli, dengeli ve alışılmış bir şekilde devam etmesini sağlayın: Çocuklar, aynı anda birkaç değişikliği yaşamak durumunda kaldıklarında yeni durumlara adapte olmakta uzun bir süreye ihtiyaç duyarlar. Örneğin okula başlama döneminde evin taşınması, anne ya da babanın uzun süreli evden ayrılmasına neden olacak ayrılıklar gibi. Bu nedenlerle çocuğun okula başlama döneminde olası problemleri kontrol altına almak için, yaşamsal etkinliklerin daha sakin tutulmasına özen gösterilmelidir.

7. Yaz dönemi sonunda yapılacak okul hazırlıklarına çocuğunuzun da akif olarak katılmasını sağlayın: Okul için yapılan hazırlıklarda çocuğun aktif bir rol alması, örneğin malzeme alışverişine katılması çocuğunuza yavaş yavaş kendi içsel hazırlığını yapması için fırsat sağlayacaktır.

8. Tatilden dönüş zamanını çocuğunuzun ihtiyaçlarına göre planlayın: Okullar açılmadan bir gün önce tatilden dönmek işleri kolaylaştırmaz. En az bir hafta önceden ev düzenini okul zamanındaki düzene benzer hale getirmek, uyku ve televizyon izleme saatlerini ayarlamak önemlidir. Tatil dönüşünde ailenin çocuğun tatil rehavetinden çıkmasına yardımcı olması (okullar açılmadan belli bir süre önce eve dönmüş olmak, hazırlıkları tamamlamak, günlük düzeni okul zamanı düzenine göre planlamaya başlamak gibi) çocukların yeni döneme uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır.

KAYI OKULLARI REHBERLİK BİRİMİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ BAŞLADI

30 Haziran Cumartesi ve 1 Temmuz Pazar günü 3 oturumda gerçekleşen 2018 YKS sonuçlarının 31 Temmuz’da açıklanmasının ardından TYT (Teme...