9 Temmuz 2018 Pazartesi

İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ İÇİN YAZ TATİLİ ÖNERİLERİ




Keyifli ama bir o kadar da yoğun ve yorucu bir çalışma dönemi sonrasında çocuklarımızın heyecanla beklediği yaz tatili başlıyor. Bazı çocuklarımız bu sene ilk defa akademik kaygılarla dolu okul ortamıyla ve okuma yazma süreçleriyle tanıştı. Diğerleri belki büyümenin yeterince keyfini çıkaramadan büyüyen sorumluluklarıyla baş etmeye çalıştıkları bir dönem geçirdi. Bir kısmı da seneye ortaokula başlayacak olmanın heyecanını yaşıyor. 

Elbette sizler de en az çocuklar kadar bu koşuşturmacaların bir parçası oldunuz. Tüm bunlardan sonra yaz tatili öncelikle bir dinlenme sürecidir. Ancak, biz bu dinleme döneminin de doğru ve verimli bir şekilde geçirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Tatilin iyi değerlendirilmesi aile bireyleri arasındaki ilişkilerin güçlenmesini, çocukların bir sonraki eğitim-öğretim yılına daha istekli başlamalarını, mevcut becerilerini korumalarını ve geliştirmelerini sağlayacaktır. Şimdi adım adım “Verimli bir yaz tatili planı nasıl olmalı?” sorusuna cevaplar bulalım.

1. Öncelikle tatil başladığında çocuğunuzla, biten eğitim-öğretim sürecini değerlendirmek üzere zaman ayırın: Bu değerlendirmede, harcadığı çabanın ne ölçüde yeterli olduğundan, sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinden ve bunların nedenlerinden söz etmenin yanında, çocuğunuzla geleceğe yönelik yeni hedefler belirlemeniz de önemlidir.

2. Çocuğunuzla birlikte iyi bir zaman planlaması yapın: Çocuğunuzun ders başarısızlığı olsun ya da olmasın, tatil süresi için iyi bir zaman planlamasına ihtiyacı vardır. Tatil, çocuk için boş geçirilen bir süre değil, yeni şeyler öğrenmek için iyi bir fırsat olmalıdır. Çocuğunuzla birlikte yapacağınız bir tatil programı kitap okumayı, oyun, eğlence ve gezi gibi etkinlikleri içermelidir.

3. Tatil döneminde çocuğunuzun bir hobi edinmesine alan açın: Çocuğun spor, sanat ve diğer alanlarda, kendi seçeceği bir konuda hobisinin olması sağlanmalıdır. Bu sayede çocuk, eğlenerek kendi yetenek ve becerilerini geliştirecektir.

4. Tatil döneminde çocuğunuza daha fazla zaman ayırmaya özen gösterin: Tatil dönemlerinde yetişkinlerin, çocuklarına daha çok zaman ayırmaları gerektiği de unutulmamalıdır. Zaman zaman yoğun programlarımızın arasında sıkışıp kalıyoruz elbette ve çocuklarımızla birlikte geçirdiğimiz zamanı nicelik olarak artırtmak mümkün olmuyor. Bu noktada en azından geçirdiğimiz vaktin niteliğini artırmaya ve çocuğumuzla birlikte geçirdiğimiz zamanın bizim için ne kadar değerli olduğunu ona biraz daha hissettirmeye çalışalım.

5. Okulda kazanılan becerilerin günlük hayatta tekrarını yapın: Yaz tatillerinde öğrenilen bilgilerin ve kazanılan becerilerin mutlaka bir kısmı tamamen unutulur, bir kısmı ise aktif olarak kullanılmadıkları için gerilere itilir. Bu nedenle yaz tatillerini dinlenme fırsatı ve eğlenceli zaman olarak değerlendirirken, okulda kazanılmış bilgi ve becerilerin günlük hayatta tekrarını yapabilme fırsatı olarak da görmek önemlidir. Yapılan araştırmalar, çocukların yazın en çok matematik alanında öğrendikleri bilgi ve becerileri kaybettiğini göstermektedir. Matematiği oyuna çevirerek çocuğun matematikten keyif alarak tekrar etmesi sağlanabilir.

6. Yaz tatili boyunca çocuklarınızı tümüyle serbest bırakmayın: Tatil süresince çocukları tümüyle serbest bırakarak istedikleri gibi davranmalarına izin vermek sonraki yılın başında okula uyumlarını zorlaştıracak tır. Geç yatıp, geç kalkmayı bir alışkanlık haline getirmemelerini sağlayınız.

7. Çocuklarınızın teknolojik alet kullanımını sınırlandırın: Çocuklar elbette yazın televizyon ve bilgisayarla daha fazla ilgilenmek isteyeceklerdir. Bu şekilde geçecek sürenin kısıtlı tutulmasını öneriyoruz. Çünkü televizyon ve bilgisayar radyasyon ile verdikleri zararın yanı sıra çocukların pasif kalmasına neden olarak, üretkenliklerini olumsuz etkilemektedir. Çocuklarımıza bunlar yerine, aktif ve üretken olabilecekleri uğraşlar sunmalıyız. Yaşlarına uygun şekilde seçilecek oyuncak, materyal ve faaliyetler gelişimlerini ve yaratıcılıklarını destekleyecektir.
  

8. Doğayı ve kültürü bir öğrenme ortamına dönüştürün: Doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri ile hem dinlenme hem de yeni bilgiler edinip kültürel olarak gelişmeye olanak veren yerlere geziler yapmak faydalı olacaktır. Yapılacak çevre gezileri, doğa yürüyüşleri, bisiklete binme gibi faaliyetler çocukları hem mutlu edecek hem de onların doğa ve çevre ile ilgili pek çok şeyi yaşayarak öğrenmesini sağlayacaktır. Özellikle doğa gezileri rutinin dışına çıkarak, değişik koşullara uyum gösterebilme ve farklı çözümler üretebilme becerilerini geliştirecek, çevre ve canlılar ile ilgili duyarlılık geliştirmeyi sağlayacaktır. Sizin çocuğunuza zaman ayırarak onunla özel bir şeyler yapmanız da çok önemlidir. Sahilde ya da göl kıyısında yürüyüşler yapmak, birlikte yüzmek, kumda oynamak, balık tutmak çocuğunuz için eğlenceli ve geliştirici olacaktır.

9. Çocuğunuz için keyifle kitap okuyabildiği bir ortam yaratın: Birçok çocuk için kitap okumak okula dair akademik sorumluluklarının bir parçası. Yaz tatili dönemini bir avantaja çevirerek, ailecek kitapçılara, sahaflara giderek ailedeki her bireyin kişisel zevklerini sorgulayarak özgürce seçim yaparak bir kitap seçmesi son derece önemli. Sonrasında tüm aile bireylerinin kitaplarını sahilde, hep birlikte okuması kitap okumanın bir akademik sorumluluktan öte kültürel bir aktivite olduğuna dair inançlarını güçlendirecektir.

10. Yaz Okulu programlarından destek alın: Yaz okullarının programlarını inceleyerek çocuğunuzun isteğine göre bir aktiviteden faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Bunun gibi grup çalışmalarının yapıldığı ortamlar çocukların sosyal becerilerini ve duygusal zekâlarını geliştirmelerine katkıda bulunacaktır. Çocuklar spor etkinlikleri ile artan bedensel enerjilerini uygun bir şekilde kullanabilirler. Bu fiziksel olarak sağlıklı bir şekilde gelişmelerini de sağlayacaktır. Yaz tatillerini genellikle yaşıtlarına kıyasla daha çok yetişkinlerle vakit geçiren çocukların, yaşıt ilişkilerinin gerektirdiği becerileri yerine getirmede zorlandıkları düşünülmektedir.

11. Sorumluluk duygularını geliştirmek için tatili bir fırsata dönüştürün: Ev işlerinde yardım talep ederek çocuklarda sorumluluk duygusunu geliştirebiliriz. Tatil programınıza mutlaka çocuğunuzun rutin olarak üstlenebileceği küçük sorumluluklar ekleyin. Çiçekleri sulama, odasını toplama, çamaşırları katlama, suyu ya da çöpü takip etme, varsa hayvanının bakımıyla ilgilenme gibi çocuğunuzun da keyifle yapabileceği bir görevi düzenli olarak yapmasına özen gösterin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ BAŞLADI

30 Haziran Cumartesi ve 1 Temmuz Pazar günü 3 oturumda gerçekleşen 2018 YKS sonuçlarının 31 Temmuz’da açıklanmasının ardından TYT (Teme...